Monday 31 March 2008

Extremely Funny and Incredibly Pleasant!;-)/ Extremne zabavne a neuveritelne prijemne!;-)

Wednesday and the first school day after the Easter holiday- this time music lesson with Else Marie...what´s in the programme? presenting our "Dwarf mime", working with musical instruments - accompanying stories with our own music!, learning rythm (DanielDanielDanielDaniel, Iva, Sylvie, Chaaar....lot,Kate.....:-)- quite confusing but funny). Dinner at Thora´s place also with her boyfriend and Mette- delicious pitta bread with various ingredients we could put into it!(lovely garlic) and ice-cream!;-) Watching football match on Tv- Denmark against Tjekkiet! The result? The game ended in a draw! But Danes admired our Czech guy "Dino" (Koller)..:-)
Thursday- English lesson with Jette- we were supposeed to finish reading the book "Extremely loud and Incredibly Close" by J.S.Foer by that time and now the discussions about it follows...We´re divided into groups and we talk together about crucial points of the book...I must admit that in the beginning it was quite a hard reading for me, because it´s actually a post modernist work and there are more stories told by different characters in the book, each of them concerns with different period of time...but when you hold on and get to the end of the book you gradually disentangle the interwinded stories...and after all I took a liking of the book!:-)

Friday and meeting Thorbjörn- preparation our teaching practice for the following three weeks, but to be honest there wasn´t much to discuss yet because in that time neither of us knew what (s)he would be teaching, which classroom etc. so we tried to use the time to search some info in internet about the Danish curriculum, what the difference between Danish public and private schools is...And in the midday we set off on our excursion to Sonderborg to visit local castle and afterwards to Danfoss Universe. So at first a bit of history lesson followed by scientific explorations! We really enjoyed it...who wouldn´t actually?!;-) Exploring what lightenings are, reading about glaciers and experiments of all kinds! a real world of wisdom! See: http://uk.danfossuniverse.com/
Short visit of Friday Café and Tribunen ended the fine day...

Saturday trip to Kolding and visit one of our Danish teachers Hanne (Danish literature teacher- we had her lesson in the very first week here in Denmark), who invited us for lunch in her house! Oh, how lovely the visit was! Hanne´s house was really charming and it completely fit with its inhabitants´characters! The atmosphere was filled with warmth and hospitality of our hosts and we felt there very relaxed...besides all it was really unique experience to see how Danish people live...We had also the chance to taste some Danish specialities (fish in curry sauce, dark bread, Danish cheese etc.) ...We spent wonderful time together..THANK YOU, Hanne and your family! Then we got to know a bit the town centre too...that day was by chance the day of 200th anniversary of the local castle that was put into fire 200 years ago... and on this occasion the Crown Prince was supposed to come and take part in planned celebrations in the evening! The town seemed to be nice and it would be surely worth of another visit one day!
Sunday and relax in the gym and work on our presentation of the book for our English lesson on Tuesday...
Streda a prvni den ve skole po velikonocnich prazdninach...moc se nam nechtelo, neni divu, ze, kdyz prazky byly jednim slovem fajn...:-)celej den mame hodiny s Else Marii a predvadime nas dcv.- pantomimu o trpaslicich (dostali jsme cd s hudbou a meli na ni vymyslet odpovidajici pribeh o trpaslicich:-))- s holcinama jsme sehraly neco jako "trpasliciho Hamleta"...:-) zbytek hodiny (az do 14h!) experimentujeme s hudebnima nastrojema, mame vymyslet "hudebni doprovod" k ruznejm pribehum atd...uz nas to celkem unavuje, prece jen je to porad dokola a prvotni nadseni z uplne prvni hodiny tohohle typu uz nas preslo...Vecer mame domluvenou veceri u Thory, sejdeme se tam vsichni Erasmaci (az na Tima a Manuho- ti maji fotbal), prijde i Mette a Thory pritel...S Katou dorazime na misto o neco driv, abysme Thore pomohly s pripravou, ale moc nam to nezabere, pze k vece jsou pripraveny pitta chleby a my k tomu nakrjaime ruznou zeleninu, sunku atd. a pak si kazdej sam tvori svoje vlastni pitty...nemuzu si vynachvalit nalozenej cesnek...mnam...jako dezertik nanukovy dortiky...nj, uz zase mluvim o tom jidle...:-) pak sledujeme vsichni tv- prenos fotbal. utkani mezi Danskem a CR(jaka to nahoda!;-))...znaji naseho Kollera..:-)...hra skonci nerozhodne, aspon se vyhneme trapne situaci, ze by se jedni radovali a druhy byli zpruzeny, ze...:-)
Ctvrtek si muzeme prispat, anglictina nam zacina az ve 12:30, mame diskutovat o knizce, kterou jsme meli na dnesek precist (Extremely Loudly and Incredibly Close)..ve skupinkach se o tom bavime, co se nam na knizce libilo, cim je zvlastni atd. musim rict, ze ze zacatku to byla docela fuska se tim prokousavat, clovek se v tom pribehu nemohl moc vyznat, vypravelo ho vic lidi, v ruznjech casovejch odstupech (co bysme taky chteli od postmoderniho dila, ze), ale vydrzela jsem, do konce a vyplatilo se, clk zacal postupne chapat....:-)
Patek dopol jsme nejak ve skole prezili, cekaly nas docela nudny hodky s Thorbjörnem, kdy jsme meli mluvit o nasi nadchazejici praxi na mistnich skolach, ale bylo to jaksi k nicemu, pze nikdo v tu dobu jeste nevedel, jaky tridy bude ucit, tudiz jsme zadny pripravy nemohli jeste delat...cas jsme zabili na internetu, kde jsme hledali neco o danskym vzdelavacim systemu...odpol nas cekalo dobrodruzo- exkurze do Sonderborgu- vetsi mesto na vychode (na ostrove), navstivili jsme tamni zamek (spis muzeum, vse se tam vesmes tocilo kolem vztahu k Nemecku, pze tohle mesto driv bylo jeho soucasti)-Lasse nam delal pruvodce..pak vyprava do Danfoss Universe (experimentalni centrum vedy a techniky)- tady jsme se vyblbli...meli jsme tam jen dve hodky casu, tak jsme litali po celym arealu a snazili se prozkoumat co nejvic...clk se tady dozvi zajimavy veci (trebas co jsou blesky, jak vznikaji ledovce, teplo atd.) a sam si tu muze spoustu veci vyzkouset...nektery veci jsou i o logice (sestavovani ruznejch kostek), zkouseni nasi odvahy (polozit se pod metrakovej kamen zavesenej ze stropu..)..jsme tam byli jak maly deti, fakt... a jsme vdecny skole, to za nas cely zacvakala...( a ze to nebylo malo...vstupny pro skupinku nad 10 lidi vyslo pro kazdyho na 75DK)..vecer i kdyz utahany jeste jsme vyrazili na chvili do FC a Tribunen....
V sobotu nas cekal dalsi vylet...tentokrat do Koldingu, kam nas pozvala Hanne (ucitelka literatury, kteoru jsme meli hned prvni tejden) na obed primo k ni domu...musela pripravit obed pro celkem 12 lidi i s jejim manzelem a dcerou, tak jsme ji za to aspon koupili bonbosku a tulipany..bylo to fajn mit prilezitost videt, jak bydli normalni danska rodinka...dum meli moc utulnej, takovej, kterej presne odpovidal jejich charakteru, nic moderniho, ale clk se tam cejtil dobre...k obedu jsme meli naco jak "bufet"- ruzny zeleninovy salaty (zvlastni nazvy- neco na zpusob kuskus s pomerancem), dansky speciality- ryby v kari omacce, tmavej chlebik (ten nesmi nikdy chybet), syry, cokolada...pak s plnejma brichama na prochazku do mesta...hezounky nakupni ulice, cisty, pak na hrad...ale dneska byl zavrenej, pze se tam chystali na privitani korunniho prince, kterej mel vecer dorazit u prilezitosti 200. vyroci zachrany hradu od pozaru. Chteli jsme tam puvodne vydrzet az do vecera, abysme kralovskyho clena pozdravili:-), ale okolnosti nas jaksi donutily vyrazit smerem domu...(usoudili jsme, ze 4 hodiny bezcilneho bloumani po meste by nebylo asi nejzabavnejsi)...vecer spolecnej (po jistych peripetiich se shanenim jidla na spolecnou veceri se nam nakonec podarilo ukuchtit testovinky a ryzi s tofu a parkovou smesi ( ála co dum dal:-))..
Nedele leharko, odpol posilovna a prace s Kate, Danielem a Cha na prezentaci knizky na hodinu aj...

No comments: